© Rootsville.eu

Art Baden (US)
tiltle: How Much Of It Is Real
music: Jazz
release date: august 16, 2024
label: Rainy Days
promotion: Lydia Liebman Promotions
info artist:
Art Baden

© Rootsville 2024


De in Rusland geboren tenorsaxofonist Art Baden, afgestudeerd aan het Herbie Hancock Institute of Jazz en Berklee College of Music, presenteert zijn meeslepende debuutalbum How Much Of It Is Real?, waarin hij reflecteert op de surrealistische aard van moderne gebeurtenissen, hedendaagse culturele verschuivingen en de ontzagwekkende realiteit van het werken met je idolen en mentoren. In samenwerking met enkele van de grootste vernieuwers van de jazz bracht Baden dit album tot leven met de muzikale bijdragen van Jay Anderson (bas), Jeff "Tain" Watts (drums) en Badens langdurige mentor Joe Locke (vibrafoon, keyboards). Met een line-up van alle originele composities van Baden en één origineel van Locke, is How Much Of It Is Real? een meesterlijk samengesteld statement van kunst en filosofie dat luisteraars ertoe aanzet om de mindsets en omgevingen van het dagelijks leven nader te bekijken. Dit album, van begin tot eindcompositie en setlist, werd gemaakt toen Baden studeerde aan het Herbie Hancock Institute, en de opname zelf werd kort na Badens afstuderen voltooid. Een periode die een diepe transformatie teweegbracht in Badens leven, gekenmerkt door de complexiteit van interpersoonlijke relaties, een dieper verlangen naar familie, een ontwaken voor de schoonheid van dingen die verder gaan dan muziek en het tumultueuze veranderende mondiale landschap. Te midden van dit alles ervoer Baden ook verlies op verschillende niveaus, wat allemaal zijn vooruitzichten en ervaring beïnvloedde. Kort voordat hij begon aan het Herbie Hancock Institute, verloor hij zijn neef. Rond dezelfde tijd overleed een mentor en invloed die een grote impact op hem had - respectievelijk Ralph Peterson en Wayne Shorter - een beving die in zijn hart werd gevoeld en weerklonk binnen de jazzgemeenschap.

Met zo'n breed scala aan veranderingen in zo'n korte tijd deed Baden wat alle artiesten doen: hij stelde vragen, onderzocht ideeën en creëerde. How Much Of It Is Real? vat de centrale vraag samen die een groot deel van zijn reis door deze periode van twee jaar aanstuurde. Door de nasleep van internationaal moeilijke ervaringen zoals COVID en het conflict in Badens thuisland, tot de schijnbaar onmogelijke realiteit van live optredens naast muzikanten die alleen leken te leven in audio-opnames en op schermen, werd deze vraag - "How Much Of This Is Real" - steeds prominenter, zowel in positief als in negatief licht.

How Much Of It Is Real? begint met Badens compositie “4th Cycle”. Passend voor een openingsstatement is “4th Cycle” het stuk dat Baden beschrijft als het beste dat zijn huidige muzikale richting omvat en zijn persoonlijkheid als solist weerspiegelt, caleidoscopische kleuren en landschappen in geluid oproepend. Geschreven voor een opdracht van Herbie Hancock zelf, doorliep het stuk vier revisiecycli. Aan het einde waren de melodie, de arrangementen en de titel zelf veranderd. Binnen de structuur van het stuk fungeert het vierde deel als een oplossing voor de verschillende thema's. Bovendien vindt Baden de ideeën van levenscycli en reïncarnatie een intrigerende vraag. Rond de tijd dat Baden het stuk in zijn laatste iteratie een naam gaf, hadden mentoren en collega's van hem de betekenis binnen deze geloofssystemen van de vierde reïncarnatie, of “cyclus”, besproken. Om deze redenen werd het passend om het stuk “4th Cycle” te noemen. Het tweede nummer op het album is het titelstuk, “How Much Of It Is Real?” Dit stuk vat de algemene thema's van het album samen en speelt ook met het idee van matrix-achtige complottheorieën. Baden vindt dit soort simulatietheorieën intrigerend en mysterieus, en de aansluiting bij de centrale vraag van het album zorgde voor een extra laag inspiratie voor deze compositie.

Het album gaat verder met "Chaotic Neutral", een modale compositie waarvan de titel een knipoog is naar het populaire rollenspel Dungeons & Dragons. Binnen het oeuvre van het spel verwijst "Chaotic Neutral" naar de ethiek en moraal van een personage. Deze instelling suggereert dat een personage zijn eigen individualiteit en persoonlijke vrijheid het belangrijkst vindt, waarbij normen van goed, kwaad en de effecten van zijn acties op anderen ondergeschikt zijn aan zijn visie op zijn eigen onmiddellijke welzijn. Baden gebruikt deze referentie als een allegorische metafoor. "Ik vind dat dit type personage een behoorlijk groot percentage van de mensen vertegenwoordigt, en misschien zelfs de mensheid als geheel tegenwoordig", zegt hij. "Mensen handelen vaak impulsief zonder zich zorgen te maken over de gevolgen." In tegenstelling tot de ideeën van simulatie en egoïsme die in de eerdere nummers worden gepresenteerd, is "Real People" een wals die reflecteert op die zeldzame juweeltjes: individuen wiens geest zo verhelderend is dat het een gevoel van grotere realiteit op iedereen en alles om hen heen laat schijnen. Dit stuk is opgedragen aan de overleden geweldige Wayne Shorter. Zoals Baden zegt: “Wayne was een voorbeeld van hoe je echt kunt zijn, en hij was de maker van zijn eigen ‘spel’.” Baden componeerde dit stuk in zijn geheel de dag nadat Wayne Shorter overleed en dit werk is een eerbetoon aan zijn nalatenschap.

Muzikaal gezien is Badens debuut een bewijs van zowel zijn evoluerende smaak als van de muzikanten die hem het meest hebben beïnvloed. Baden erkent met name de invloed van zijn directe mentoren Ralph Peterson, George Garzone en Herbie Hancock, evenals de rol die Wayne Shorter in hem had. Baden benadrukt met name de langdurige muzikale en persoonlijke invloed die Joe Locke op hem heeft gehad als iemand die al sinds zijn 17e met hem meeloopt.

Baden drukt zijn diepe dankbaarheid uit aan de muzikanten op deze plaat. Ze zijn allemaal mentoren voor hem, veteranen van de jazzscene, of een combinatie van beide, en ze hebben allemaal een goed gevestigde erfenis van hoe ze het muzieklandschap van vandaag hebben gevormd. Over Jeff "Tain" Watts pocht Baden: "Zijn vermogen om de ruimte en de muziek te beheersen en het kwartet te leiden als een orkest, terwijl hij de spelers alle vrijheid geeft die ze nodig hebben, is werkelijk opmerkelijk en bewonderenswaardig." Baden blijft zijn bandleden prijzen met zijn lof voor Jay Anderson. "Jay's buitengewone melodieuze gevoeligheid en uitzonderlijke professionaliteit hebben de ervaring enorm verrijkt", zegt Baden. "Tijdens de opnamesessie toont hij zijn toewijding en professionaliteit en het was een eer dat hij deze muziek zo'n vitaliteit gaf." Joe Locke's langdurige mentorschap en persoonlijke kameraadschap met Baden heeft een diepgaande impact gehad op de jonge tenorsaxofonist, naast zijn opvallende en smaakvolle aanwezigheid op het album. "Naast zijn onmetelijk waardevolle muzikale bijdragen, waardeer ik Joe's vriendschap en zijn passie voor muziek enorm", zegt Baden. "Zijn hulp en steun door de jaren heen hebben deze plaat tot werkelijkheid gemaakt. Zijn betrokkenheid, eerlijkheid en oprechtheid worden enorm gewaardeerd." Naast zijn optreden op de plaat, droeg Locke ook de compositie "Silky" bij, waarvoor hij Baden's "Real People" als inspiratie gebruikte. De opname van dit stuk symboliseert de cyclische aard van de mentor-leerlingrelatie en de schoonheid die tot bloei komt in die omgeving.